sociolect

identiteit • sociolinguïstiek • lesprogramma brugklas • kennismaking Nederlands • publicatie

Taal vormt een groot deel van onze identiteit. We praten als waar we vandaan komen, mee omgaan en hoe we ons ontwikkelen. Naar aanleiding hiervan heb ik een invul-boekje ontwikkelt voor brugklassers.

Iedereen gebruikt verschillende woorden voor dezelfde uitdrukkingen. Toch verstaat iedereen elkaar gewoon. We noemen dit sociolect. Je past je wel een beetje aan aan tegen wie je op dat moment praat, zelf gebruik je dus ook verschillende woorden voor dezelfde uitdrukking. Waarschijnlijk zeg je je kleine neefje op een andere manier gedag dan je baas of je oma. De groepen waar je toe behoort zorgen ervoor dat je deze unieke taalvariëteit ontwikkelt. Groepen kunnen heel abstract gezien worden, zoals geslacht en leeftijd. Maar sommigen zijn ook heel specifiek, denk aan een accent of dialect dat ontstaat door wat je afkomst is en waar je woont.

Dit boekje heb ik ontwikkelt met het oogpunt op de introductie van het vak Nederlands in de brugklas van de middelbare school. Op deze manier kunnen jongeren de verschillen en overeenkomsten van taalgebruik tussen elkaar en hun omgeving ontdekken en hopelijk wordt meteen de interesse gewekt voor het vak.