#levenspad

prestatiedruk • keuzestress • quarterlife crisis • illustratie • dagelijks • Instagram

Ondertussen kunnen we kiezen tot we erbij neervallen. En dat lijken we ook met groten getale te doen.

#levenspad

Als ik, als (bijna) hoogopgeleide vrouw van 27 jaar uit Nederland om mij heen kijk, zie ik hoe mijn generatie worstelt met onomkeerbare allesbeslissende levensvraagstukken. Het brengt een grote druk met zich mee om de juiste keuzes te maken in onze maatschappij gedreven door consumentisme en existentialisme, waarin het ‘perfecte leven’ een doel is geworden in plaats van een droom.

Dit lijkt tot dusver voornamelijk de Pragmatische generatie en de Generatie Y te treffen, de overgangsgeneratie. Zie ‘begripsafbakening’ hieronder voor specificatie van de doelgroep. Ons leven is niet meer bij de geboorte grotendeels vastgesteld door het dorp, de klasse of kerk waar je bij hoort, maar álles is mogelijk. (SCP, 2003) Hoewel we in Nederland vooralsnog opgevoed zijn met de visie van deze oude traditie, kunnen we ondertussen kiezen tot we erbij neervallen. En dat lijken we ook met groten getale te doen.

Voor dit nieuwe dilemma is een pakkende term bedacht; de quarterlife crisis. Het is een periode van twijfel, onzekerheid en stress onder hoogopgeleide twintigers. Je dromen leven, succes en geluk zijn een paar van de termen waar de twintigers dagelijks tegenaan lopen in media en op Internet. En dat moet allemaal perfect ‘in balans’.

De eenvoudige illustraties die ik dagelijks op Instagram plaats, zet de jongvolwassenen automatisch aan het denken. Over henzelf maar ook over waardoor hun gevoelens veroorzaakt worden. En over de structuur die de maatschappij ons oplegt, welke misschien toch niet zo ideaal is. Want de grootste wrijving ontstaat uit het gevoel iets te moeten doen omdat ‘het hoort’ en het tegenstrijdige beeld dat ‘alles mogelijk is’ en je hierin vrij bent om dat zelf te beslissen.

Een oplossing voor de crisis geven is niet een van mijn doelen van het project. Maar als ondervraagden hiernaar vragen, geef ik aan dat als je jezelf goed kent, je weet wat je wilt. Authenticiteit maakt je weerbaarder tegen twijfel en onzekerheid. Het lastige is alleen, dat als je eenmaal in de crisis verkeerd het moeilijk is je eigen authenticiteit te vinden. Aangezien dat nu juist het context is waar de twijfels door ontstaan. Je weet niet wat je wilt…